top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDriven By Health

Herbekijk de livestream: Innovatie en kanker - Van labo naar patiënt

Bijgewerkt op: 2 nov. 2022
Herbeleef ‘Driven by Health: Innovatie en Kanker’ nu online: een unieke kijk op kankerresearch van dokter én patiënt!


Vanaf nu kan je de ‘Driven by Health’-sessie ‘Innovatie en Kanker’ online herbeleven: een dynamische show over een lastig topic… maar met een hoopvolle boodschap is dit zeker jouw kijk-tijd waard!

Op 11 oktober 2022 inspireerden we immers health tech professionals tijdens onze derde ‘Driven by Health’-sessie over ‘Innovatie en Kanker’. Bijna 150 aanwezigen luisterden aandachtig naar topexperts, werden geïnspireerd door de verschillende 'innovation booths' en genoten van gezonde catering. Moderator Hanne Decoutere leidde alles in goede banen; Kevin Punie, Eric Van Cutsem, Kim De Keersmaecker, Diether Lambrechts, Stefan Gijssels en Koen Kas gaven er hun inzichten mee. Want kanker is een lelijk beestje, dat weten we allemaal… Daarom bekeken we in detail hoe we fundamenteel wetenschappelijk onderzoek kunnen vertalen naar de klinische praktijk. Kortom, de insteek was: "Hoe kan innovatief kankeronderzoek leiden tot praktische toepassingen voor de patiënt?", en wat zijn de kansen en uitdagingen hierbij?

Uit het panelgesprek, de verschillende individuele interviews en de uiteenzettingen tijdens de innovation booths kwam de nood aan samenwerking steeds naar voor. Er kan alleen maar een oplossing gevonden worden voor kanker – en voor andere vreselijke ziektes – wanneer kennisinstellingen, overheid en innovatieve bedrijven de koppen bij elkaar steken en aan hetzelfde zeel trekken. Een krachtige boodschap voor de toekomst!

Wil je het hele event online herbeleven en ben je benieuwd wat onze topexperts te vertellen hebben, dan kan dat hier!


 

Innovation booths van medische bedrijven


We luisterden niet alleen naar de topexperts, maar toonden dit ook op een zeer tastbare wijze. Onderstaande medische bedrijven waren namelijk ook aanwezig en stelden hun innovaties voor.

VIB - Een betere voorspelling van een kankerbehandeling


In het VIB Grand Challenges project werden 4 klinische studies met immune-checkpoint blockage (ICB) therapie gestart in indicaties van onvervulde klinische behoefte.


Tumorbiopten werden verzameld van patiënten die ICB kregen, voor en tijdens de behandeling en bij ziekteprogressie. Door de tumor en de tumormicro-omgeving op celniveau te karakteriseren tijdens de behandeling met immuuncheckpointblokkers, beoogt het project een biomarker te vinden voor de respons op ICB, en zo de voorspelling van het resultaat van de behandeling te verbeteren. Op de stand van VIB krijg je er meer uitleg over.


Comunicare Solutions - Digitaal patiëntenplatform

Comunicare Solutions, een spin-off van Universiteit Luik, biedt innovatieve oplossingen om patiëntenondersteuning mogelijk te maken en hun interacties met hun zorgteams te vergemakkelijken. Het bedrijf werd oorspronkelijk ontwikkeld in de context van oncologie.

Met een uitgebreide platform voor patiëntenondersteuning en empowerment richt Comunicare zich op therapeutische educatie, therapietrouw, verzameling en analyse van functies, symptomen en ervaring van patiënten.

Wilt u Comunicare's werk in oncologie in een interactief formaat ervaren en de manier bespreken waarop kankerpatiënt empowerment en zelfmanagement oplossingen kunnen worden opgezet? Ontmoet hun team tijdens het Driven by Health evenement.


Terumo - Radio-embolisatie van levertumoren


Terumo Interventional Systems presenteert met trots de nieuwste innovatie binnen het gamma Interventionele Oncologie op 'Driven by Health'.

Radioactief (Holmium-166) geladen microsferen (40µm klein) worden door een fijne katheter, vanuit de lies of de pols, via de bloedbanen in de levertumor geïnjecteerd. Op die manier wordt deze bestraald van binnenuit, waardoor de straling erg lokaal geconcentreerd kan worden.

Op de interactieve stand zal een animatiefilmpje over deze technologie getoond worden, net als het toedieningssysteem, waarbij de radioactieve deeltjes op een veilige weg worden ingebracht bij de patiënt.


Biocartis - Artsen en patiënten krijgen sneller toegang tot kankertherapie


Het moleculair diagnostisch platform Idylla™ is het flagship product van Biocartis. De Idylla™ cartridges die hierop draaien leveren makkelijk en zeer snel - al in enkele uren tijd - moleculair diagnostische informatie rond kankerdrijvende mutaties.


Deze informatie is essentieel voor artsen en patiënten die daardoor snel toegang kunnen krijgen tot gerichte en efficiënte kankertherapieën.Aspect Analytics - Software voor spatial omics technologieën


Aspect Analytics is een spin-off van de KU Leuven die schaalbare, cloud-gebaseerde software ontwikkelt voor de analyse van spatial omics technologieën, zoals mass spectrometry imaging, spatial transcriptomics en multiplexed fluorescence imaging.

Deze moleculaire beeldvormingstechnologieën maken het mogelijk om weefselcoupes op nooit eerder geziene schaal biomoleculair te karakteriseren, waardoor zij op sneltempo hun intrede maken in diagnose, biomarker discovery en farmaceutisch onderzoek.

Aspect ontwikkelt de software tools om deze toepassingen optimaal te ondersteunen met AI & machine learning, alsook de nodige tools voor data en workflow management.


Byteflies - Gepersonaliseerde technologie i.f.v. zorgtraject


Met de Care@Home oplossingen kunnen medische teams vitale parameters en digitale biomarkers voor langere tijd monitoren tijdens de dagdagelijkse activiteiten van hun patiënten.

Door comfortabele en gebruiksvriendelijke patches en wearables te combineren met data-analyse, bouwen we geoptimaliseerde oplossingen voor specifieke zorgpaden. Op dit moment wordt OncoCare@Home ontwikkeld, een technologie waarin patiënten op afstand opgevolgd kunnen worden.


KU Leuven Instituut voor Single Cell Omics – LISCO bestudeert cellen om kanker te doorgronden


LISCO brengt wetenschappers uit verschillende disciplines samen voor baanbrekend onderzoek naar individuele cellen door middel van single cell omics.

Onderzoekers gaan met de nieuwste technieken op grotere schaal bestuderen hoe celtypes verschillen binnen en tussen weefsels en veranderen doorheen de tijd, wat nieuwe inzichten oplevert over ontwikkeling, normale orgaanfunctie, veroudering en uiteenlopende ziektes waaronder kanker. De onderzoekers bestuderen ook hoe celtypes veranderen onder invloed van therapieën. Dat laatste kan ons leren hoe sommige tumorcellen zich aanpassen aan chemo, waardoor die behandeling niet meer aanslaat, en hoe we dat kunnen voorkomen.

Daarnaast voorziet LISCO ook dienstverlening aan externe partners, en vormt het mee de volgende generatie van interdisciplinaire onderzoekers.


Roche Diagnostics


Om de beste zorg te kunnen blijven bieden aan patiënten met kanker moeten we blijven innoveren. Elke patiënt is uniek en zijn/haar tumor heeft een uniek genetisch profiel. Ons doel bij Roche Diagnostics is om tumoren zo precies en compleet mogelijk te typeren, zodat gepersonaliseerde therapie, uniek voor de patiënt, toegediend kan worden. In onze booth kan je kennis maken met onze oplossingen voor digitale pathologie, Comprehensive Genomic Profiling met NGS en software die de artsen kunnen ondersteunen in het maken van diagnoses. Kom gerust langs!


LKI: Leuvens Kankerinstituut


Het KU Leuven Kankerinstituut of LKI is de bundeling van alle Leuvense krachten die actief zijn op het gebied van kankeronderzoek, kankerbehandeling en kankerzorg. Zo wordt een sterke synergie gecreëerd tussen de inspanningen van UZ Leuven, KU Leuven en het VIB Centrum voor Kankerbiologie. In het instituut werken clinici en fundamentele onderzoekers samen aan het ophelderen van mechanismen die aan de basis liggen van kankergroei en uitzaaiing, maar zij gebruiken ook de uit dit onderzoek voortvloeiende kennis voor het ontwikkelen van nieuwe benaderingen voor de diagnostiek en behandeling van kanker. Het scala aan activiteiten is dus zeer breed, en omvat de gehele onderzoekscylus gaande van basisonderzoek tot en met het uitvoeren van baanbrekende klinische studies. Het is precies die intense multidisciplinaire samenwerking, waarin clinici en onderzoekers van allerlei achtergrond en expertise de koppen bij elkaar steken, die de grote kracht van het LKI uitmaakt.

 

Sprekers

Prof. Eric Van Cutsem is gewoon hoogleraar aan de KULeuven en hoofd Digestieve Oncologie UZ/KULeuven. Hij is een wereldautoriteit in maag-darm, lever - en pancreaskankers. Hij is voorzitter van Stichting tegen Kanker en ontving meerdere internationale onderscheidingen zoals de European Awards in Medicine for Cancer Research.

Hij is/was bestuurslid van talrijke internationale en nationale wetenschappelijke verenigingen in Gasteroenterologie en Oncologie zoals de European Society of Medical Oncology (ESMO), European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) en de America Society for Oncolgy (ASCO). In 2018 was Eric Van Cutsem te volgen in het tv-programma 'Topdokters'.


Prof. Kim De Keersmaecker begon in 2010 de opkomende next generation sequencing technologie toe te passen om het genoom van kanker te bestuderen, wat haar toeliet om mutaties in ribosomen in kankercellen te ontdekken. In 2014 en 2019 ontving ze prestigieuze ERC Grants.

Het labo De Keersmaecker voert diepgaande karakteriseringen uit van de biologie van kankercellen, en gebruikt deze kennis om gerichte therapieën te ontwikkelen, vaak gebaseerd op hergebruik van bestaande geneesmiddelen. De impact van dit onderzoek wordt geïllustreerd door publicaties in toonaangevende tijdschriften zoals Nature Genetics, Nature Medicine, Nature Communications en Molecular Cell en door verschillende prestigieuze prijzen.


Dr. Kevin Punie is medisch oncoloog en staflid van Algemene Medische Oncologie aan UZ Leuven. Zijn klinische expertisedomeinen zijn borstkanker en erfelijke kankersyndromen. Hij is als hoofdonderzoeker nauw betrokken bij klinische studies (fase 0 tot IV) met een focus op triple negatieve borstkanker.

Hij werkt momenteel aan een doctoraat omtrent plasma en weefsel single cell multiomics in vroege stadia van triple negatieve borstkanker. Dr. Punie is actief in de stuurgroep van de EORTC Borstkanker groep, lid van de raad van bestuur van de Belgian Society of Medical Oncology en lid van European Society of Medical Oncology (ESMO) Young Oncologists en lid van de ESMO Resilience Task Force.Prof. Diether Lambrechts is groepsleider in het Centrum voor Kankerbiologie (CCB) van VIB en professor aan de Universiteit van Leuven, België. Hij werd reeds gelauwerd met verschillende prijzen: the Karel-Lodewijk Award for Human Medicine, the Galenus Prize for Pharmacology, the AstraZeneca Award for Translational Research and the Agilent Thought Leadership Award.

Zijn expertise is gericht op het aanpakken van belangrijke vragen in de oncologie door genoom-schaal data sets te vertalen in klinisch toepasbare kennis. Sinds januari 2017 is hij directeur van het VIB-KULEUVEN Centrum voor Kankerbiologie.


Nadat hij in 2016 zelf herstelde van een uitgezaaide darmkanker, doet Stefan Gijssels op dit moment aan belangenbehartiging voor patiënten en is hij freelance adviseur gezondheidsbeleid.

Sinds januari 2021 is Stefan pro bono voorzitter van het Patient Expert Center (PEC) in België, een organisatie die leden van patiëntenorganisaties opleidt tot patiëntexperts in hun ziektegebied. Hij is als patiëntvertegenwoordiger lid van vele (kanker)adviesraden, waaronder het European Commission Initiative on Colorectal Cancer (ECICC) en heeft nog een veel uitgebreidere professionele ervaring in verschillende organisaties die kanker bestrijden.Koen Kas is een gezondheidszorg visionair, delight denker, professor moleculaire oncologie & digital health/healthtech aan de UGent, voorzitter van de Europese kanker preventie organisatie, en vermaard internationaal keynote spreker.

Hij is auteur van 'Nooit meer ziek' en 'Your guide to Delight'. ‘Nooit meer ziek’ beschrijft hoe we de transitie maken van reactieve ziekenzorg naar proactieve zorg en welzijn. 'Your guide to Delight' is een routekaart naar die toekomst met de introductie van onze digitale tweeling als gezondheids metgezel.

 

802 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page